Kesää kohti: Rataesittelyssä Ahvenisto

Ahveniston moottorirata sijaitsee Hämeenlinnassa aivan kaupungin kupeessa. Ahveniston rata on vanhin Suomen moottoriradoista, ja profiililtaan täysin uniikki korkeuserojensa vuoksi. Rata onkin yksi suomalaisten, ja monien ulkomaistenkin, ratakuljettajien suosikeista haastavuutensa vuoksi.

Ahveniston rata on perustettu jo vuonna 1967, ja toimii nyttemmin paitsi moottoriurheilun mekkana kesäisin, myös suosittuna hiihtopaikkana talvikaudella. Pituutta radalla on kaikkiaan 2840 metriä, joista suurin osa kätkeytyy ”suolenkille” puiden katveeseen. Korkeuseroa radalla on jopa 32 metriä. Lähtöruudukko on sijoitettu lähelle pääkatsomoa, joka sijaitsee rinteessä radan yläpuolella.

Erikoisen profiilin omaavalla teknisesti haastavalla radalla on takavuosina nähty myös useita maailmantähtiä, kuten F1-legendat Mika Häkkinen ja Niki Lauda. Moottoriurheilun huippuvuosina Ahveniston rinteet keräsivät parhaimmillaan jopa 40 000 katsojaa. Ahvenisto on eteläisin Suomen moottoriradoista, ja rataa käyttää kesäkaudella noin 60 000 moottoriurheilun harrastajaa.

Viime vuonna Ahveniston rata juhli 50-vuotista taivaltaan, mitä juhlistettiin myös kesäkuisen megatapahtuman merkeissä. Rata-SM ja FTCC-sarjat saapuivat juhlistamaan radan neljännesvuosisataa ´King of the ring´ -kilpailuun kesäkuun alussa.

Yleisölle Ahveniston Rata-SM-osakilpailut tarjoavat aina takuuvarmasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun radan metallikaiteet ovat joskus yllättävän lähellä. Joissakin luokissa rata käy suorastaan ahtaaksi, kun yli 30 kilpa-autoa päästetään matkaan kapealla ja haastavalla radalla.

Tällä kaudella Rata-SM-sarja rantautuu Ahveniston radalle peräti kahdesti, kun sarja avataan kyseisellä radalla viikkoa ennen juhannusta 16.-17. kesäkuuta, ja kauden toinen Ahveniston osakilpailu kisaillaan 1.-2. syyskuuta.

Tutustu Ahveniston rataan paremmin täältä.

Kuva: AKK/Taneli Niinimäki

05.03.2018

Moottoriurheilu.tv

Viralliset kisatuotteet